Dag van de leerplicht 2019: we vieren het recht op onderwijs en ontwikkeling

Op donderdag 21 maart, de Dag van de Leerplicht 2019, vieren we het recht op onderwijs en ontwikkeling van kinderen en jongeren in Nederland. In 2019 willen we de transitie van leerplicht naar het recht op onderwijs en ontwikkeling verder in gang zetten.

Niet ieder kind voelt zich thuis binnen het reguliere onderwijssysteem, sommige kinderen hebben extra hulpmiddelen nodig of staan wellicht met 1-0 achter door bijvoorbeeld een moeilijke thuissituatie, hun gezondheid of andere omstandigheden. Iedere jongere heeft het recht om te leren en zich te ontwikkelen.

Het doel van deze dag is dan ook om dit leer- en ontwikkelrecht extra onder de aandacht te brengen bij de jongeren zelf, hun ouders, scholen, politici, bestuurders etc.

In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, maar er zijn nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Hoe vinden ook zij een fijne plek in de maatschappij? Hoe kunnen zij zich ook optimaal ontwikkelen? Voor de ontwikkeling van alle kinderen en jongeren creëren wij aandacht en bewustzijn, en natuurlijk actie, deze dag, en het hele jaar door.

Lokaal vieren gemeenten deze met allerlei activiteiten. Op dagvandeleerplicht.nl vind je wat voorbeelden ter inspiratie.

Ingrado organiseert donderdagmiddag 21 maart een debat waarin we de kanteling van leerplicht naar leerrecht maken. Deze kanteling maken we uiteraard graag samen met jullie.

En we hebben goed nieuws: de Minister is aanwezig bij het debat en zal de aftrap geven deze middag! Ook lanceren wij deze dag het RMC-Manifest en een andere verrassing.

Na een heerlijke high tea hoor je er meer over van ons en gaan we onder leiding van Joost Hoebink (‘Misschien wel de beste dagvoorzitter van Nederland' – Trouw) met elkaar in debat over o.a. het recht op onderwijs en ontwikkeling van kinderen en jongeren in Nederland.

Programma

13.30 uur Inloop met High tea!

14.00 uur Opening met Minister Slob, Carry Roozemond, directeur-bestuurder Ingrado en lancering van onder andere het RMC-manifest door Ellen de Wit, projectleider Ingrado

14.25 uur Debat onder leiding van Joost Hoebink

15.30 uur Gelegenheid tot napraten met drankje

16.00 uur Einde

Locatie: Social Impact Factory, Vredenburg 40 Utrecht (gevestigd in gebouw ‘De Utrechter’, op de begane grond)

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar: meld je snel aan via deze link. Wacht niet te lang: vol is vol!

Datum donderdag 21 maart 2019
Tijd 13:30 - 16:00 uur
Locatie Social Impact Factory, Vredenburg 40 Utrecht (gevestigd in gebouw ‘De Utrechter’, op de begane grond)
URL