Partijen ondertekenen intentieverklaring tegen groenpluk

Op 12 maart jl. ondertekenden VNO-NCW, MKB Nederland, MBO Raad, Ingrado, JOB, SBB en het ministerie van Onderwijs de intentieverklaring die in de toekomst het ongediplomeerd aan het werk gaan van jongeren (groenpluk) een halt toe moet roepen.

ondertekende intentieverklaring tegen zogenaamde groenpluk

 

De meeste jongeren verlaten het MBO met een diploma op zak. Toch zijn er sterke signalen dat, met een aantrekkende arbeidsmarkt, jongeren er vaker voor kiezen om zonder startkwalificatie aan het werk te gaan. Ook lijken steeds meer werkgevers jongeren al een baan aan te bieden zonder dat ze een diploma hebben.


Daar lijkt op zich niets mis mee, alleen uit het verleden blijkt dat jongeren die geen startkwalificatie hebben gehaald, in economisch mindere tijden, weer als eerste op de stoep staan. Het is daarom van belang om de weg naar diplomering niet voortijdig af te snijden en gezamenlijk in te zetten op het halen van een diploma via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).


Met deze intentieverklaring benadrukken de landelijke partijen dat het halen van een startkwalificatie, voor wie dat kan, de voorkeur heeft boven het ongediplomeerd aan de slag gaan bij een werkgever. De BBL is dé perfecte mogelijkheid om én aan het werk te zijn én toe te werken naar een diploma. In de intentieverklaring wordt ingezet op het maken van afspraken tussen verschillende partijen, zodat als een jongere ongediplomeerd aan het werk gaat er alles aan gedaan wordt om de werkplek om te zetten naar een BBL-plek.


Ingrado zet zich graag in om met de RMC-regio’s deze intentie te verzilveren. RMC benadert al jongeren die zonder startkwalificatie aan het werk zijn, deze intentieverklaring is een mooie ondersteuning om het gesprek met werkgevers aan te gaan.


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.

Downloads