Kinderrechten.nu en VNG helpen leerkrachten het ‘venster openzetten’ voor contact

Sociaal contact is belangrijk, zeker voor kinderen in ontwikkeling. Met het wegvallen van gezamenlijke lessen verdwijnen kleine gebaren; de aai over de bol, het hart onder de riem. Even vragen hoe het gaat is nu minder gemakkelijk en vanzelfsprekend. Voor sommige kinderen valt er met school niet alleen zekerheid en gezelligheid weg, maar verdwijnt ook een veilige haven. Bij hen is de thuissituatie gespannen of zelfs onveilig.

Voor die kinderen is de leerkracht, nu meer dan anders, een venster naar veiligheid. Door contact te maken, vragen te stellen, te luisteren en waar nodig het gezin in contact te brengen met professionals die kunnen helpen.

Om leerkrachten te helpen en te inspireren maakten Kinderrechten.nu en de VNG een handreiking met een aantal vragen die als eerste stap kunnen dienen om het contact te herstellen. Je vind de handreiking hieronder samen met een format voor een lijst met nummers van organisaties die extra hulp voor leerlingen of hun familie kunnen bieden.

Zijn er zorgen over een leerling? Maak duidelijk dat leerplicht kan helpen. Hoe jij een rol kunt spelen in het herstellen van contact lees je in onze handreikingen.


Downloads

> Brief voor leerkrachten 

> Vragenlijst voor leerlingen (kan ook dienen als leidraad voor een telefoongesprek of videochat)

> Noodhulp contactlijst die de leerkracht zelf kan invullen voor het kind of het gezin


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.