Ingrado levert input bij internetconsultatie aanscherping meldcode

Ingrado reageerde op de Internetconsultatie ‘Besluit tot wijziging van het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’. In het voorgenomen besluit ziet Ingrado een goede aanscherping van de huidige meldcode.

Op de eerste plaats omdat de nieuwe werkwijze niet uitgaat van het aanbieden van hulpverlening óf melding doen bij Veilig Thuis maar uitgaat van de combinatie van beide. Daardoor kan Veilig Thuis monitoren, patronen zien en herhaling voorkomen. De veiligheid van het kind is zeer gebaat bij deze monitoring en daarmee is de verplichte melding een welkome aanvulling.

Houvast
Op de tweede plaats is de aanscherping van ‘afwegen’ naar ‘beoordelen op grond van een afwegingskader’ een stap vooruit. Handelingsverlegenheid kan immers leiden tot niet of te laat handelen. Een goed afwegingskader kan de nodige houvast geven om als professional te durven vertrouwen op wat je ziet.

Ingrado ziet het als een kans dat dit afwegingskader per beroepsgroep geformuleerd kan worden. Dat biedt de mogelijkheid optimaal aan te sluiten bij de eigen professie en tegelijkertijd aan te sluiten bij de kaders van ketenpartners of zelfs gezamenlijk kaders te ontwikkelen. Dat vergroot de kans dat professionals gezamenlijk beter kunnen zorgen voor de veiligheid van kinderen.

Investeren
Tenslotte: de meldcode wint door het voorgenomen besluit aan kwaliteit en effectiviteit. Tegelijkertijd is het van belang te blijven investeren in training en opleiding in het herkennen van signalen en het gebruik van de meldcode.

 

Hieronder kunt u de tekst ook downloaden als pdf.


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.

Downloads