De leerplichtambtenaar in actie in tijden van corona

Ingrado maakt zich zorgen over de kinderen die niet worden bereikt. We missen deze kinderen in het onderwijs en maken ons zorgen over hun veiligheid en hun recht op onderwijs en ontwikkeling. Leerplicht kan als geen andere organisatie samen met de scholen acties coördineren om daar waar nodig hulp te bieden. Het gaat nu niet om het handhaven van de leerplichtwet, maar om gedeelde maatschappelijke zorg. Daarbij staan contact zoeken en verbinding houden centraal. Indien nodig moeten we creatief zijn en buiten de bestaande kaders denken.

Breng als leerplicht samen met het onderwijs in kaart hoe je jongeren kan bereiken. Je kunt daarbij deze gesprekshandreikingen gebruiken. Mocht het telefonisch niet lukken om de jongere/het gezin te bereiken, bekijk dan samen met onderwijs, jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg, jongerenwerk hoe het anders kan. Neem daarbij natuurlijk de richtlijnen vanuit het RIVM in acht. In deze tijd is een huisbezoek niet mogelijk, maar kan je bijvoorbeeld wel een deurgesprek of een stoepgesprek organiseren. Leren hoe je een 'deurgesprek' vormgeeft? Doe mee aan deze online training in april.

We houden ons aanbevolen voor goede voorbeelden en tips uit regio’s, die we natuurlijk met jullie delen. Check deze website daarom dagelijks.

Goede voorbeelden op een rij


 

Zutphen legt contact via app en flyer

Hoe gaat het met je? Hoe is het thuis? Wat doe je de hele dag? Heb je vragen? Een appje met deze strekking stuurden trajectbegeleiders van leerplicht/RMC Zutphen naar alle jongeren uit hun bestanden. Voortijdig schoolverlaters, oud-vsv’ers, jongeren die pas kort in beeld waren toen de corona-crisis uitbrak en anderen. ‘We willen de jongeren laten weten en merken dat we aan ze denken en dat we voor ze klaarstaan’, zegt trajectbegeleider Carolien Steenbruggen.

Het appje leverde veel duimpjes en smileys op en een aantal jongeren heeft al contact opgenomen. Inmiddels is er ook een flyer gemaakt. Steenbruggen: ‘De Boa’s die op straat met jongeren in gesprek gaan, vingen op dat ze een appje van ons gekregen hadden. Ook onderling hadden de jongeren het erover. De Boa’s vroegen ons of we misschien samen konden optrekken.’

Zo gezegd, zo gedaan. ‘Inmiddels is er een flyer in de vorm van een mobieltje waarmee we jongeren een hart onder de riem willen steken. De Boa’s nemen die mee en delen ze uit aan alle jongeren die ze tegenkomen. Zo is ons bereik nog veel groter. We hebben de flyer ook aangeboden aan collega’s van andere gemeenten in de Stedendriehoek.’

> Download de flyer

> Lees het artikel over de inzet van de flyer in ZutphenBrief in vijf talen om in contact te komen met leerlingen en gezinnen in Den Haag

In Den Haag doen ze het bijvoorbeeld zo, vertelt wethouder Bredemeijer: “Als het scholen niet lukt contact te krijgen, kunnen zij een beroep doen op de afdeling Leerplicht van de gemeente. Niet om te handhaven, aldus Bredemeijer, maar om te kijken wat er op dat moment nodig is. Zo bellen ook gemeentelijke medewerkers de ouders op en verstuurt de gemeente brieven, in vijf verschillende talen, om ouders aan te sporen snel contact op te nemen met school. In sommige gevallen gaan we zelfs langs de deuren. Hopelijk lukt het daarmee om kinderen in beeld te houden.”

> Download de brieven in Engels, Turks, Arabisch, Pools en Bulgaars

 

Samen afspraken maken met verzuimprotocol in Brabant Noord Oost

RBL Brabant Noord Oost, de gemeente 's Hertogenbosch en de GGD hebben een tijdelijk verzuimprotocol ontwikkeld waarin afspraken staan wat te doen als een leerling ziek is, niet deelneemt aan de online lessen of andere zorgen zijn. Het is een mooi voorbeeld om samen afspraken te maken. Zie de download hieronder.

> Tijdelijk protocol verzuim voor scholen tijdens corona 1-4-2020


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.

Downloads