Ogen open

We staan aan het begin van een nieuw decennium. In de eerste twee van deze eeuw is er veel gebeurd, veel wat heeft bijgedragen aan het leer- en ontwikkelingsrecht van jongeren. Steeds minder praten we over leerplicht, steeds vaker over ontwikkelingsrecht. Om dat echt tot een grondrecht te maken, is er nog veel werk aan de winkel. Werk aan de winkel niet alleen in onderwijs, werk op het hele terrein waar we ons samen inzetten om jongeren de kans te geven zich te ontwikkelen. Samen, vanuit de verschillende sectoren. Samen begint al vanaf het eerste contact met die jongere. Namens Ingrado tekende ik in 2019 het convenant van de Alliantie tegen kinderarmoede.  Eind 2019 werd het aantal minderjarigen dat opgroeit in armoede weer bekend: 264.000! In Nederland! Hoe is dat mogelijk anno 2020?! Dankzij de aandacht die er gelukkig is, weten we hoe moeilijk het is om je te ontwikkelen als er geen geld is. Niet alleen omdat de spullen ontbreken of omdat er geen eigen plek is om je huiswerk te maken. Vooral ook omdat armoede stress tot gevolg heeft, stress bij de ouders, stress of je volgende maand wel een buskaart zult hebben om op school te komen en onzekerheid of je kunt blijven wonen waar je woont. Armoede bedreigt de ontwikkeling van kinderen. 

 

Mijn wens en oproep voor dit jaar is dat we meer naar elkaar omkijken. Dat we de ander echt zien, dat we iedere jongere, ieder kind echt zien. Dat we zien dat een kind in armoede leeft zonder dat hij dat hoeft te zeggen. Want kinderen schamen zich daarvoor en zullen het zelf niet snel vertellen. En dat we niet alleen zien wat er speelt, maar het ook bespreekbaar maken. Alleen dan kunnen we weten wat er echt aan de hand is en wat er nodig is om het tij te keren. 

 

Laten we omkijken naar alle jongeren. Laten we hen zien, echt zien. Niet alleen omdat het meldsysteem ons op hen attendeert, maar omdat ze het waard zijn om gezien te worden. Omdat we ze willen kennen en willen weten hoe het met hen gaat. Ga op huisbezoek als jongeren gemist worden op school, ook als ze ouder zijn dan 18. Mooie voorbeelden zijn er gelukkig al op verschillende plekken in het land. 

 

Ogen open dus in dit jaar dat voor ons ligt, wijd open. Signaleer dat er iets niet pluis is en neem dat ‘niet-pluisgevoel’ serieus. Merk op dat een jongere er niet is nog voor het systeem dat meldt. Ga op pad, bel aan, vertel iedere jongere dat hij de moeite waard is om gezien te worden. We hoeven niet alles zelf ook op te lossen, doe niets wat een ander beter kan. Hou je ogen open en maak gebruik van je netwerk. Want dat is waar jullie als spin in het web als geen ander goed in zijn.


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.