Een nieuwe start

Het voelt als een nieuwe start na een vakantie. We gaan het dit jaar anders doen! We houden de rust vast, we nemen wat meer tijd voor elkaar en we gaan niet automatisch meer mee in het rennen en vliegen van alle dag. Het nieuwe schooljaar in coronatijd maakt me extra nieuwsgierig.Nieuwsgierig naar de nieuwe werkelijkheid na de zomer. Hoe ziet die eruit? Hoe gaan de scholen weer van start? Hoe gaan zij het onderwijs organiseren? Starten zij als vanouds weer om kwart over acht en gaan de leerlingen weer vijf dagen naar school? Of leren we van de lessen van corona en benutten we de voordelen van thuisonderwijs voor sommige leerlingen? En luisteren we nu eindelijk naar deskundigen die ons al tijden vertellen dat jongeren niet lekker leren op de vroege ochtend?


Ik wil dit gesprek met elkaar voeren. Het gesprek over een nieuwe start waarin we de lessen van corona meenemen. Wat hebben de afgelopen maanden ons geleerd? Wat weten we over de gezinnen die hulp nodig hadden in coronatijd? Gezinnen die geen laptop hadden en geen internetaansluiting. Wat leerden de deurgesprekken die jullie op verzoek van het onderwijs voerden? Hoe ging het met de kinderen achter de voordeur? En vooral, wat doen we met dat wat we weten? Hoe kunnen we deze nieuwe kennis inzetten om het leer- en ontwikkelingsrecht te versterken?


Want dat het niet wordt zoals het was, denk ik zeker te weten. En misschien moeten we dat ook helemaal niet willen. Hoe mooi zou het zijn als er alternatieve bbl-routes komen zodat jongeren toch de praktijkervaring kunnen opdoen die ze nodig hebben om een goede vakman of -vrouw te worden? Hoe kunnen we de leerlingen die baat hadden bij de rust van het thuisonderwijs faciliteren zodat dit gedeeltelijk voortgezet kan worden?


Nu we de eerste schrik te boven zijn, is het tijd voor een nieuwe start. Tijd om te veranderen wat eigenlijk al lang veranderd had moeten worden. Om de kwaliteitsslag te maken die bijdraagt aan nog meer kansen op onderwijs en ontwikkeling voor iedere jongere, ook in coronatijd. Met jullie wil ik graag de lessen vertalen in nog meer kansen en een nog passender aanbod voor iedere jongere! Doe je mee?

 


 

 

Carry Roozemond

Directeur-bestuurder van Ingrado. Ze schrijft regelmatig over wat haar aan het hart gaat bij het recht op onderwijs en ontwikkeling.


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.