Oproep: welke onderwerpen houden jou bezig?

Jonge mantelzorgers, jongeren met een depressie, met ouders in een vechtscheiding of ongeletterde ouders, jongeren uit detentie, slachtoffers van loverboys; tegen welke vraagstukken loop jij aan in je werk, die je aan een expert wil voorleggen?

In ons jaarplan 2018 vragen we aandacht voor ‘vergeet-me-nietjes’, omdat het recht op onderwijs bij sommige kinderen en jongeren, ‘bijzondere groepen’, in het gedrang kan komen door de omstandigheden waarin zij verkeren. 

Via workshops op onze Werkconferenties en rayondagen kon je al met experts in gesprek. Daarnaast zijn we momenteel factsheets aan het maken i.s.m. deskundigen rondom jongeren in de bovengenoemde omstandigheden.

Welke vragen heb jij aan experts?
Graag ontwikkelen we samen met jou goede producten waar je mee verder kunt. Daarvoor willen we graag jullie (informatie)behoefte inventariseren, zodat wij i.s.m. experts nuttige factsheets kunnen maken op basis van vragen die bij jou en je collega's leven.

Jij staat dagelijks met jongeren in contact. Daardoor heb je misschien specifieke vragen waar je graag een antwoord op krijgt. Welke vragen heb jij aan experts? Mail ze vóór woensdag 7 november naar Charleen Dedden zodat wij kunnen inventariseren welke (extra) vragen we nog gaan voorleggen aan experts over jongeren in deze situatie(s):

  •        jongeren/kinderen uit detentie of gesloten opname
  •        kinderen waarvan de ouders in (vecht)scheiding liggen
  •        kinderen/jongeren met een depressie
  •        slachtoffers van loverboys
  •        jonge mantelzorgers
  •        kinderen van ongeletterde ouders

Alleenstaande minderjarige vluchtelingen
Aangezien we relatief veel signalen blijven krijgen rondom alleenstaande minderjarige vluchtelingen (een groep waaraan we ook extra aandacht besteedden in 2017) zijn vragen over de groep uiteraard ook nog steeds welkom. We zijn momenteel met een landelijke werkgroep (Nidos, COA, LOWAN, VNG, Pharos, ministerie OCW) in gesprek om het ook op beleidsniveau verder aan te kaarten. Ook blijven we met Nidos (voogdijinstelling AMV’s) om de tafel om het recht op onderwijs en ontwikkeling van deze jongeren beter te kunnen waarborgen.

Gamen en schoolverzuim
Een nieuw onderwerp waar we de laatste tijd regelmatig vragen over kregen is jongeren met een gameverslaving. Binnenkort verschijnt een interview met een ervaringsdeskundige expert over jongeren die veelvuldig gamen en hoe je effectief met hen in gesprek kunt gaan. Herken je dit? Houd dan de nieuwsbrief in de gaten.


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.