Laat student met negatief bindend studieadvies geen vsv’er worden

Bij een negatief bindend studieadvies wordt de onderwijsovereenkomst (OOK) verbroken en moet een student  de opleiding verlaten. Een negatief bindend studieadvies mag alleen worden gegeven als een student over de hele linie onvoldoende studievoortgang laat zien. En pas na een waarschuwing en een verbetertermijn. 

De OOK wordt  niet meteen ontbonden. Er wordt vanuit gegaan dat de mbo instelling eerst een alternatieve opleiding binnen de instelling aanbiedt (deze verplichting geldt niet voor AOC’s en vakinstellingen) en anders met de student elders een opleiding zoekt, rekening houdend met de voorkeuren van de student.

De mbo-instelling is verplicht de student te begeleiden, maar als dat na 8 weken nog niet succesvol is gebleken dan mag de student worden uitgeschreven en de OOK ontbonden. De school meldt de uitschrijving bij leerplicht/RMC.

Bovenstaande geldt voor 18- en 18+. Dus als de school dan in overleg met de student na 8 weken nog niets heeft gevonden, dan mag de student uitgeschreven worden en komt de student in beeld bij de gemeente. 

Het moment waarop de studenten een bindend studieadvies krijgen is afhankelijk van de duur van de opleiding. Bij opleidingen van 1 jaar kan dit advies komen na 3 en voor 4 maanden, bij een langere mbo-opleiding kan dit advies komen na 9 maanden maar binnen uiterlijk 12 maanden. 

Van de student waarvan de onderwijsovereenkomst is ontbonden, wordt de inschrijving voor de desbetreffende opleiding aan de betrokken instelling beëindigd. De deelnemer kan niet opnieuw aan die instelling voor die opleiding worden ingeschreven. 

De RMC-regio’s/gemeenten zullen voor de 18-plussers afspraken in het VSV-convenant moeten maken en de partijen hierop moeten wijzen om voortijdig schoolverlaten te voorkomen.


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.