Gamechangers leertraject: de testfase en wat brengt het de deelnemers?

Het leertraject van de gamechangers is in een cruciale fase beland: het testen van de “interventies” die zijn bedacht door de leergroepen. We spraken Jannie Rietveld en Marloes Smeek, beide werkzaam bij Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid. 

Hun thema betreft de thuiszittende jongeren. In hun onderzoek naar de frames, oftewel perspectieven waarmee je naar het probleem kijkt) kwamen ze op termen als ‘onmacht’, ‘verwondering’ en ‘durf’. Maar ook de metafoor van het vangnet of de bypass kwam voorbij. 

 

 

Tijdens De Masterclass Transformatie, op 3 oktober in Gorinchem, is hard gewerkt om de interventies concreet te maken en een antwoord te vinden op de vraag of ‘het probleem’ hier ook echt iets aan heeft. Jannie is in gesprek gegaan met de jongeren. Veel jongeren die thuis zitten voelen zich in de steek gelaten. Of zoals Jannie het zegt ‘een thuiszitter is als een auto die stilstaat op de vluchtstrook’.

Ook bij instanties ontbreekt het urgentiebesef, en is het een opgave om samen tot een georganiseerde snelle actie te komen. We kunnen daar nog leren van andere domeinen, zoals de zorg. Want waarom lukt het op de mamapoli wel om mensen in 1 dag te helpen en bij thuiszittende scholieren niet?

De komende weken gaan Marloes en Jannie samen met hun team nieuwe interventies onderzoeken en testen. Zo werkt ook dit team toe naar een creatieve en vernieuwende aanpak, geïnspireerd op social design thinking, toewerkend naar echt werkende oplossingen. 

Op 10 oktober vond de eennalaatste sessie van het Gamechangers traject plaats, we vroegen een aantal deelnemers wat het Gamechangers leertraject hen tot nu toe heeft gebracht:

 

“Een andere manier van kijken naar een probleem, uit de vaste patronen. Een nieuw perspectief. Uit het vaste kader. Opmerkzaamheid bij mezelf. heeft het traject de samenwerking binnen onze regio tussen de verschillende organisaties, Mbo, samenwerkingsverband, gemeente, versterkt, omdat we met z’n alleen in 1 groep zitten, Je weet elkaar veel makkelijker te vinden.”

Beleidsmedewerker onderwijs en jeugd, gemeente Hengelo

 

“Energie en ruimte.”

Onderwijsconsulent landelijk onderwijs-zorgconsulent Regio Oost-Nederland

 

“Verbinding en overzicht. Een breder perspectief. Dit pas ik nu ook in mijn werk toe.”

Beleidsmedewerker jeugd en sociaal domein gemeente


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.