Home » Over Ingrado » Schimmelpenninck-lezing

Schimmelpenninck-lezing

Om de twee jaar nodigt Ingrado een spreker uit om zijn of haar visie op het recht op onderwijs en ontwikkeling te delen. De eerste lezing vond plaats in 2012, tijdens de (toen nog) Landelijke Dag voor de Leerplicht. Ingrado kiest ervoor om met ingang van 2020 landelijk een nieuwe themaweek te organiseren passend bij de ontwikkeling van leerplicht naar leerrecht. Deze Week voor het Recht op Onderwijs en Ontwikkeling vindt plaats van 16-20 november 2020 (geïnspireerd door de jaarlijkse Dag voor de Rechten van het Kind elk jaar op 20 november).

De leidraad bij de lezing vinden we in de naamgever. Bij het ontstaan van de leerplicht in 1901 was het statenlid Schimmelpenninck tegen de nieuwe wet. Niet omdat het volgen van onderwijs slecht was, wel omdat hij twijfelde over de kwaliteit.


Hoe het dan toch kon gebeuren dat er leerplicht kwam is te lezen in de eerste lezing van 2012 die je hieronder kunt downloaden.


Schimmelpenninck-lezing 2020

Op 17 november 2020 organiseerde Ingrado alweer de vijfde Schimmelpenninck-lezing. Dit keer komt minister Arie Slob aan het woord. Hij reflecteert op de toekomst van het onderwijs in ons land. En dan vooral op de meest kwetsbare leerlingen.


> Bekijk de videoregistratie van de lezing


Je kunt alle lezingen vanaf 2012 hieronder downloaden.

Downloads