Home » Over Ingrado » Schimmelpenninck-lezing

Schimmelpenninck-lezing

Om de twee jaar nodigt Ingrado tijdens de landelijke Dag van de Leerplicht, op de derde donderdag van maart, een spreker uit om zijn of haar visie op het recht op onderwijs te delen. De eerste lezing vond plaats in 2012.

De leidraad bij de lezing vinden we in de naamgever. Bij het ontstaan van de leerplicht in 1901 was het statenlid Schimmelpenninck tegen de nieuwe wet. Niet omdat het volgen van onderwijs slecht was, wel omdat hij twijfelde over de kwaliteit.

Hoe het dan toch kon gebeuren dat er leerplicht kwam is te lezen in de eerste lezing van 2012 die je herionder kunt downloaden.

Schimmelpenninck-lezing 2018

Op 15 maart 2018 organiseerde Ingrado alweer de vierde Schimmelpenninck-lezing. We zijn enorm verheugd dat Anja Vink, onderwijsjournalist en schrijfster van het boek “Van deze kinderen ga je houden” de lezing wilde uitspreken.

Anja Vink ging in haar lezing vooral in op het recht op ontwikkeling, voor voortijdige schoolverlaters van 16 jaar en ouder. Zijn ze kwetsbaar? Hoe overleven ze het onderwijs? Is een startkwalificatie wel het ultieme doel?

Klik op de afbeelding hieronder om de publicatie online te lezen of download de pdf onderaan de pagina.

Publicatie van de Schimmelpenninck-lezing 2018 uitgesproken tijdens de Dag van de Leerplicht door Anja Vink

Downloads