Vraag & antwoord: COVID-19 (coronavirus)

Categorie: COVID-19 (coronavirus)
dinsdag 22 september 2020

De overheid tracht de verspreiding van het virus tegen te gaan door maatregelen die ook het onderwijsproces in het mbo en de mensen die daarbij betrokken zijn, raken.


De MBO Raad heeft een update gemaakt van de richtlijnen die van toepassing zijn binnen het MBO.


De richtlijnen gaan over onder meer over onderwijs en inzet personeel, het gebruik van ruimten, de luchtkwaliteit en mondkapjes.


> Bekijk de richtlijnen versie 2.0 van en voor het mbo in de huidige COVID-19 periode

Categorie: COVID-19 (coronavirus)
donderdag 13 augustus 2020

In deze situatie zijn meerdere benaderingen mogelijk, lees meer over ieders rol in het document van de Rijksoverheid

Categorie: COVID-19 (coronavirus)
maandag 3 augustus 2020

De school hoeft voor kinderen die, vanwege het dringende thuisquarantaine advies direct na de zomervakantie niet naar school kunnen, geen verzuimmelding bij de leerplichtambtenaar te doen. Het belang van de volksgezondheid is hierbij doorslaggevend. De school hoeft ook geen verzuimmelding te doen voor kinderen die (met of zonder hun ouders) naar een land reizen waarvoor het reisadvies tijdens de vakantie wijzigt van geel naar oranje of rood vanwege een corona-uitbraak en die daardoor bij thuiskomst dringend geadviseerd worden om in quarantaine te gaan. Scholen worden opgeroepen om zoveel als mogelijk met ouders en kinderen te overleggen over de mogelijkheden om kinderen in thuisquarantaine afstandsonderwijs te geven.

Categorie: COVID-19 (coronavirus)
maandag 3 augustus 2020

Wanneer ouders op vakantie naar het buitenland gaan, wordt aangeraden om eerst op deze site te kijken en het advies op te volgen: controleer eerst het reisadvies voor dat land op Nederlandwereldwijd.nl. Het wordt afgeraden om op vakantie te gaan naar ‘oranje landen’, voor ‘rode landen’ geldt een negatief reisadvies. Wie toch terugkomt uit een oranje of rood land vanwege een corona-uitbraak, wordt dringend geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan.

Ouders en kinderen boven de 12 jaar moeten na een vakantie in een oranje of rood land ook thuisblijven en mogen niet op school of op het schoolplein komen. Voor eventueel halen en brengen van kinderen zullen ze anderen moeten vragen. Scholen doen er verstandig aan ook hun personeel hierop te wijzen, zodat ze na de vakantie niet voor verrassingen komen te staan.

De quarantaine geldt ook voor kinderen van boven de 12 jaar. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar mogen wel naar school, kinderopvang (waaronder buitenschoolse opvang) en aan sportactiviteiten deelnemen, tenzij zij gezondheidsklachten hebben.

Categorie: COVID-19 (coronavirus)
donderdag 2 juli 2020

Zie hiervoor het stappenplan opstarten handhavend optreden bij schoolverzuim.