Carry Roozemond: We slagen er steeds beter in de Leerplichtwet te gebruiken waarvoor die is bedoeld

Het AD deed onderzoek en constateerde een forse daling van het aantal ouders en leerlingen dat wegens schoolverzuim voor de rechter moet verschijnen. 

Volgens het AD wordt er een daling van twintig procent verwacht. In het AD-artikel en ook in het NOS-journaal licht Carry Roozemond, directeur-bestuurder van Ingrado, toe waar die daling mee te maken heeft.

Volgens haar slagen we er steeds beter in de Leerplichtwet te gebruiken waarvoor die bedoeld is, namelijk het beschermen van het recht op ontwikkeling.

Verzuim geen keuze
Leerplicht heeft samen met justitie en onderwijs de afgelopen jaren ingezet op het voorkomen van schoolverzuim. Er is meer aandacht gekomen voor de oorzaken van verzuim. Een goed voorbeeld hiervan is de MAS. Daarin spelen vroegsignalering en het organiseren van hulp een belangrijke rol.

Verzuim is in veel gevallen geen keuze zegt Roozemond hierover. Er zit vaak veel meer achter. Een jongere die mantelzorger is, kinderen met ouders in een vechtscheiding. Als je geen aandacht besteed aan die oorzaken dan heeft bestraffen ook geen zin en help je een jongere niet verder.

Luister voor een uitgebreider interview naar het item van NOS Radio 1 Journaal.

Werkt de link niet goed? Ga naar de site van NOS Radio 1 Journaal en klik bij recente uitzendingen op tijdvak 8.00 tot 9.00 uur. Bovenin verschijnt een afspeelbalk waarmee je het item kunt beluisteren.


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.