‘Wij trekken aan de bel’ in teken inclusief onderwijs

“Help wereldwijd ook elk kind met een handicap naar school en laat kinderen mét en zonder beperking samen leren.” Dit is de kern van de petitie en het rapport, die het Liliane Fonds op 22 maart overhandigt aan Tweede Kamerleden van verschillende partijen. Zij komen daarvoor naar de Daltonschool in Honselersdijk bij Den Haag waar leerlingen, net als 300.000 andere kinderen in Nederland en ver daarbuiten, meedoen aan de actie 'Wij trekken aan de bel'.

Op 8 maart publiceerde het Liliane Fonds het rapport Enabling Education. Steps Towards Global Disability-Inclusive Education. Op basis van de uitkomsten van een groot aantal onderzoeken wordt hierin geconcludeerd dat inclusief onderwijs een belangrijk instrument is om de vicieuze cirkel van handicap en armoede te doorbreken. Met dit voor ogen doet het Liliane Fonds aanbevelingen aan de toekomstige regering. Daarbij verwijst het Liliane Fonds naar de verplichtingen die Nederland is aangegaan door de ratificatie van het VN-Verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap en de onderschrijving van de Sustainable Development Goals.

Ook in Afrika, Azië en Latijns-Amerika roepen partners van het Liliane Fonds hun overheden op om hun verplichtingen na te komen en kinderen met een handicap te verzekeren van toegang tot kwalitatief goed onderwijs. Meerdere organisaties in Nederland ondersteunen de petitie en het rapport van het Liliane Fonds.

'Wij trekken aan de bel'
De aanbieding van het rapport en de petitie zijn onderdeel van de internationale scholenactie 'Wij trekken aan de bel', eveneens een initiatief van het Liliane Fonds. Op woensdag 22 maart doen bijna 600 basisscholen in Nederland en bijna 500 scholen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aan de actie mee. Leerlingen maken één minuut lang een herrie van jewelste met onder meer toeters en trommels. Hiermee komen ze op voor leeftijdgenoten met een beperking die nu niet naar school gaan: in de armste landen gaat slecht 1 op de 10 kinderen met een beperking naar school. De 'herrieschoppers' roepen beleidsmakers en anderen met invloed op om hier iets aan te doen.

Liveverbinding met Kameroen
Op de Daltonschool in Honselersdijk is er tijdens de actie een liveverbinding met een inclusieve school in Kameroen. Daar schopt Kindercorrespondent Tako Rietveld samen met de leerlingen herrie voor het goede doel. Alle deelnemende scholen kunnen online 'meekijken'.

Bekende Nederlanders
Op tal van Nederlandse scholen doen bekende Nederlanders - van sporters tot politici en tv-makers - aan de actie mee. Ook ambassadeurs van het Liliane Fonds, onder wie Jaap Jongbloed, laten zich horen op een school.


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.