Oproep: OM zoekt gemeenten voor pilot alternatieve route luxe verzuimzaken

Luxe verzuim maakt landelijk ongeveer 10 procent uit van alle veruimzaken. Voor zo'n 30 procent van die luxeverzuim-gevallen wordt een proces-verbaal (pv) opgemaakt. Het grootste deel betreft eenvoudige luxe verzuimzaken, een of enkele dagen verzuim om de vakantie te verlengen. Het opmaken van een pv in deze zaken en de afhandeling bij het Openbaar Ministerie (OM) kost meer dan het oplevert.

Daarmee dringt de vraag zich op of er niet een alternatief afdoeningsproces mogelijk is voor dit soort zaken, dat eenvoudiger en sneller is.

Bij absoluut verzuimzaken wordt in een aantal gemeenten al gewerkt met een alternatieve interventie, de last onder dwangsom.

Bestuurlijke boete
Voor de eenvoudige luxe verzuimzaken zou een mogelijkheid kunnen zijn deze af te doen via het opleggen van een boete, vergelijkbaar met een parkeerboete.

De leerplichtambtenaar zou na de melding door school een verklaring van de ouder(s) kunnen vragen (telefonisch of per mail) om vervolgens, na constatering dat het eenvoudig luxe verzuim betreft, een (bestuurlijke) boete op te leggen. Het resultaat hiervan zou zijn dat het OM niet (onnodig) wordt belast met zaken waarvan geen meerwaarde bestaat voor strafrechtelijke afdoening.

Minder werk
Voor gemeenten betekent het minder werk voor leerplichtambtenaren en nieuwe inkomsten, die idealiter weer gebruikt kunnen worden voor onderwijs.

Voor ouders wordt hiermee voorkomen dat zij op grond van luxe verzuim documentatie (strafblad) krijgen.

Meedoen?
Het OM wil met een aantal gemeenten een pilot last onder dwangsom bij luxe verzuim uitvoeren. Wil je als gemeente deelnemen en meer weten over de pilot? Stuur ons dan vóór 14 februari een bericht.

Zodra er meer informatie is over de pilot lees je dit op onze website. Wil je meer weten over de afhandeling van ongeoorloofd schoolverzuim? In de Methodische Aanpak Schoolverzuim staat beschreven welke mogelijkheden er zijn. In de Richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim lees je per situatie welke strafmaat het OM hanteert.


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.