Vrijheid

Bij mij op de kast staat een beeldje van Truus Menger. Het is een kleine replica van het origineel dat Menger maakte ter nagedachtenis aan Hannie Schaft. Vrouw in het verzet heet het kunstwerk. We zien Hannie Schaft die twee rotsblokken uit elkaar duwt. Een prachtig en krachtig beeld van een ongelooflijk moedige vrouw. Schaft vocht voor de vrijheid en moest dat met haar leven bekopen.Ik kijk er vaak naar de laatste weken. Waar is onze moed gebleven? In Frankrijk wordt een docent onthoofd en het blijft oorverdovend stil. Natuurlijk, de journaals en dagbladen berichtten erover, maar het was stil op straat en het was stil in de anders zo luidruchtige sociale media. En ik breek me het hoofd. Waarom staan we niet op voor de vrijheid van meningsuiting?


En toen gebeurde het ook hier. Een docent van het Rotterdamse Emmauscollege moest onderduiken na bedreigingen van een leerling. Aanleiding: een cartoon die al jaren in de school hangt. De wereld rukte uit, tot en met de New York Times stonden de media op de Rotterdamse stoep om een verhaal te maken. Maar wederom geen spoor van collectieve verontwaardiging in Nederland. Waarom hebben we nog niet met elkaar staan applaudisseren? Juist nu, in een tijd waarin onze leraren zich het vuur uit de sloffen lopen om onderwijs überhaupt mogelijk te maken. Ik weet het werkelijk niet.


Grote opschudding vorige week toen minister Slob zijn zegen gaf aan scholen die ouders een verklaring laten ondertekenen waarmee ze homoseksualiteit afwijzen. En terecht, want dit is volstrekt verwerpelijk. We gaan toch niet de vrijheid om te zijn wie je bent opofferen voor de vrijheid van onderwijs?! Dat is de tijd eeuwen terugdraaien, dat is niet de wereld waarin we leven willen. Slob kwam terug op zijn uitspraken, maar het kwaad was al geschied. Dit keer wel collectieve verontwaardiging. Gelukkig! Want als er één vrijheid is die we met elkaar moeten verdedigen, is dat de vrijheid om jezelf te zijn.


Laten we ons met elkaar hard maken voor álle vrijheden, voor alles waar zoveel mensen voor ons voor gevochten hebben. Laten we de verbinding zoeken, samen gaan staan voor de vrijheid, samen die rotsen uiteen duwen. En laat iedereen dat doen binnen de eigen mogelijkheden en invloedssfeer. Wij van leerplicht en RMC kunnen als geen ander op de bres springen voor het recht op onderwijs en ontwikkeling en voor de leraren zonder wie we dat recht op ons buik kunnen schrijven. Laten we geen mogelijkheid onbenut laten en leren van Hannie Schaft. Laten we een heel klein beetje moedig zijn.

 


 

 

Carry Roozemond

Directeur-bestuurder van Ingrado. Ze schrijft regelmatig over wat haar aan het hart gaat bij het recht op onderwijs en ontwikkeling.


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.