Vakantie? Een goede tijd om aan het werk te zijn!

Terwijl de zon blijft schijnen, misschien zelfs wel te enthousiast, lees ik het bericht op Twitter dat het ROC Noorderpoort ook nu gewoon bereikbaar is. Wat een mooie kans voor jongeren om ook in de zomer contact met het mbo te hebben!Wie mij wat beter kent, weet hoe ik me kan verbazen als ik lees dat er sprake is van een zomersluiting. Bij een mbo-instelling, bij een samenwerkingsverband, bij vo- of po-scholen óf bij een gemeentelijke afdeling Leerplicht/RMC. Nog steeds komt het voor dat het wekenlang niet mogelijk is contact te leggen. Dan maakt zo’n bericht uit Groningen mij extra vrolijk.

Want de keuzestress bestaat ook in de zomer. Ook dan zijn er jongeren  die - eindelijk - weten welke opleiding ze willen volgen. Ook dan is er die thuiszitter die een kans ziet om terug naar school te gaan en de voortijdig schoolverlater die besluit tóch dat diploma te willen halen.  

Zonder zomersluiting kan een jonge vrouw na allerlei omzwervingen en talloze tegenslagen en langs elkaar heen werkende instellingen vlak voor de zomer toch een werkplek en bijpassende opleiding vinden. Dolgelukkig is ze, eindelijk een toekomstperspectief. Daarbij helpt het dat we met elkaar organiseren dat de bereikbaarheid in de zomer doorgaat. Dan kunnen we maatwerk helpen opzetten als het nodig is.

Hoe komt het toch dat we nog steeds denken dat de zomervakantie een tijd is om het werk stil te leggen? De lange zomervakantie in het onderwijs ontstond ooit om kinderen in staat te stellen te helpen bij het vele werk op het land. Dat werk is al lang door machines overgenomen en het grootste deel van Nederland heeft niets te maken met de landbouwprocessen.

Waar ik voor pleit is een vakantiespreiding die rekening houdt met bereikbaarheid.

Laten we zorgen dat we met elkaar de boel draaiend houden. Organiseer met elkaar spreiding van vakantiedagen in juni, juli en augustus. Dat moet toch mogelijk zijn als we met elkaar de taken verdelen? Het lukt bij het Noorderpoort, ik zie het ook bij een aantal samenwerkingsverbanden.

Die spreiding heeft ook voordelen voor de organisatie. Er is geen lange periode van stilstand, afspraken kunnen eenvoudiger gepland worden, de drukte in de scholen neemt af, de meldingen bij de gemeente van verzuim zijn overzichtelijk. Kortom, er is gelegenheid echt contact met elkaar te hebben, er is tijd om dat verslag rustig te schrijven en de achterstand in mail of leeswerk weg te werken.

Op deze manier kunnen we ook in de zomer jongeren in beeld hebben, gaat de inschrijving op het laatste moment toch door en kunnen we actie ondernemen als jongeren in de gevarenzone dreigen te komen. Daarvoor hoeven echt niet voltallige teams de hele zomer door te werken. Spreek met elkaar af wie er is en wat diegene kan oppakken.  

Het recht op onderwijs en ontwikkeling stopt niet in de vakantie. Dat recht is er 365 dagen in het jaar.

En natuurlijk wens ik alle lezers een fijne zomervakantie. Helemaal als we er in slagen bereikbaar te blijven voor de jongeren en hun ouders.

 

  Carry Roozemond is Directeur-bestuurder van Ingrado. Ze schrijft regelmatig over wat haar aan het hart gaat bij het recht op onderwijs

 

 

 

 

spacer


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.