Recht op ontwikkeling na 11 mei

Wat een impact heeft de ‘intelligente lockdown’ gehad op het recht op onderwijs en ontwikkeling. Onderwijs op afstand, stages die niet konden worden afgerond, geen contact met medescholieren, een vervolgopleiding kiezen zonder vooraf echt kennis te kunnen maken met het aanbod en nog veel meer dingen die we missen.Nu we langzaam de mogelijkheid zien ontstaan om weer onderwijs op school te geven, denken we na over de vraaghoe we de draad weer oppakken. Hoe gaan we verder na het onderwijs op afstand? Daar is tijd voor nodig. Tijd om eraan te wennen, tijd om het te organiseren. Laten we die tijd ook nemen, laten we ons die tijd ook gunnen. Wat gaan wij doen na 11 mei? Worden ouders die hun kind uit angst thuishouden, beboet? Ik denk dat ik namens de hele beroepsgroep spreek, als ik zeg dat daar nu niet onze eerste prioriteit ligt. Sterker, ik denk dat het niet in het belang is van de ontwikkeling van kinderen om te gaan handhaven. 

 

Juist de afgelopen weken, sinds de scholensluiting, hebben onze leden op veel plekken in het land hun meerwaarde bewezen. Meerwaarde door contact te zoeken met gezinnen waarvan de kinderen buiten beeld raakten. Door in gesprek te gaan met kinderen en pubers die zij op straat tegenkwamen. Zij lieten hen weten dat ze gemist werden en dat ze voor hen klaarstaan, dat ze wilden meedenken over mogelijkheden hun schoolwerk te doen onder soms moeilijke omstandigheden. Ze zochten oplossingen, samen met andere afdelingen binnen de gemeente, als er in een gezin te weinig laptops beschikbaar waren. Zij spanden zich, kort gezegd, net als anders in om het recht op onderwijs en ontwikkeling te beschermen. Dat en niets anders zullen ze de komende tijd blijven doen.

 

Zo werkten de RMC-medewerkers knetterhard en zochten op verschillende manieren contact met de jongeren. De belangrijkste boodschap in het hele land: we missen jullie! We zijn er om jullie te helpen je opleiding voort te zetten, om je verder te ontwikkelen in of buiten het onderwijs. Vertel ons wat je nodig hebt! Hoe komen alle jongeren weer tevoorschijn als de scholen weer opengaan? Hoe gemotiveerd zijn zij nog nu de opleiding waar zij voor kozen plotseling geen toekomstperspectief meer biedt. Hoe pakken ze de draad weer op nu ze veel praktijk en stage hebben moeten missen? RMC’ers staan klaar om samen met de jongeren en met partners op zoek te gaan naar creatieve oplossingen.

 

De komende tijd staan we voor de uitdaging jongeren te overtuigen van het belang zich te ontwikkelen. De uitdaging het gesprek aan te gaan met ouders die bang zijn om hun kind weer naar school te laten gaan. Hen samen met de school en de jeugdgezondheidszorg laten inzien dat naar school gaan veilig is en in het belang van hun kind. En natuurlijk hanteren we daarbij de richtlijnen van het RIVM.

 

Het is aan ons om, samen met partners, kinderen en jongeren alle ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Laten we ons daar met elkaar op voorbereiden. 


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.