De zin en onzin van intervisie

Wat is goede intervisie? Als degene die het probleem inbrengt net zoveel en intensief leert als de andere deelnemers die het helpen oplossen. Helaas is de realiteit vaak anders; men ervaart regelmatig te weinig diepgang tijdens sessies. Zet maar eens een aantal leiders bij elkaar en laat iemand een probleem voorleggen. Iedereen komt met adviezen. Aanbevelingen die de probleemeigenaar vaak zelf ook al had bedacht en vervolgens beleefd aanvaart. Negentig procent is niet nuttig; de echte probleemstelling is uiteindelijk niet boven water gekomen. Resultaat: het animo voor intervisie neemt af, het kost de groep teveel tijd en bijeenkomsten bloeden dood. Terwijl bij goede intervisie de groep een manier heeft gevonden om elkaar te versterken. Ik ken groepen die elkaar al jaren zien, zelfs nadat onze inbreng allang is opgehouden!

Door: Bas Blekkingh

oprichter Authentiek Leiderschap


Stel driedimensionale vragen

Stop eens met het aandragen van oplossingen en duik langer de diepte in. Doe dit door driedimensionale vragen te stellen; verdiepende open vragen die voortbouwen op een eerder gegeven antwoord: wat zit erachter, wat is de diepere reden, welke kwetsbare afweging heb je gemaakt? Zo ga je net een stap verder. Probeer juist niet te adviseren, hoe goed je advies (volgens jou) ook is. Vraag door!


Om het echte probleem boven water te krijgen, gebruik je de zeven schillen van Authentiek leiderschap. Liggen blokkerende normen dwars of werken ego’s tegen? Waarom vertoont iemand geen authentiek gedrag waarmee het probleem kan worden aangepakt? Als je het probleem op de juiste schil behandelt, los je sneller een issue op, en kunnen in één intervisie bijeenkomst meerdere mensen tegelijkertijd zich identificeren met de casus. Heel praktisch en enorm leerzaam.


Roddelen is belangrijk

Weten teamgenoten eenmaal de juiste vragen te stellen en voelt iemand zich veilig genoeg open te antwoorden, dan breekt een nieuwe fase aan: het roddelen. De groep bespreekt onderling op een prikkelende manier ‘wat er nou eigenlijk aan de hand is’. Terwijl iedereen dan pas zijn mening geeft, wordt de probleemstelling ineens kristalhelder en is de oplossing nabij. Al luisterend ziet de probleemhouder in wat er eigenlijk moet gebeuren en is verdere hulp zelden nog nodig. Dat is het mooie van goede intervisie: het probleemoplossend vermogen groeit enorm.


Kortom

Bij een effectieve intervisie worden de juiste verdiepende vragen gesteld, waardoor met hulp van de zeven schillen van Authentiek leiderschap de échte probleemstelling op tafel komt. Hierbij is gestructureerde samenwerking belangrijk en leert ieder lid evenveel.


Doe je mee met Intervisie voor leidinggevenden?

In je rol als leidinggevende leerplicht en/of RMC kom je regelmatig voor vraagstukken en dilemma’s te staan. Intervisie is een manier om inzicht te krijgen in jezelf en het speelveld waarin je werkt. Samen met andere leidinggevenden ga je actief aan de slag om snel en met diepgang tot oplossingen te komen voor jouw vragen en dilemma’s. Intervisie op basis van de methodiek van Authentiek Leiderschap is een effectieve en efficiënte vorm van ontwikkelen.


> Meld je aan voor de Intervisie van 17 december 2020


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.