Blijf vragen, blijf luisteren

Bijna kerst en bijna 2021. Tijd om even stil te staan. Letterlijk, door ons terug te trekken uit het werk en samen te zijn met dierbaren. Waarschijnlijk niet met het aantal dat velen graag om zich heen zouden willen, maar toch. Stilstaan ook bij het afgelopen jaar. Wat is er veel veranderd. Voor iedereen persoonlijk en in het werk. Van een leven vol beweging en ontmoeting, verhuisden we massaal naar onze thuiskantoren en bleven we op onze plek. Echt wennen zal het nooit dat gedwongen thuis werken, ik ben de eerste om dat te erkennen.Het afgelopen jaar heeft ook belangrijke inzichten opgeleverd. Veel daarvan heb ik al eerder met jullie gedeeld. Dit lijkt me een mooi moment om stil te staan bij het ongelooflijke belang van contact en communicatie. Voor corona was dat bijna vanzelfsprekend. We kwamen elkaar tegen op bijeenkomsten, vergaderingen, bij de koffiemachine of het kopieerapparaat of we reisden samen met de trein. Tal van momenten om ervaringen uit te wisselen, na te praten over een overleg of samen te lachen om een voorval of grap.


Die momenten zijn er niet meer. We zien elkaar via Zoom of Teams en richten het overleg overzichtelijk en zakelijk in. Onderonsjes passen niet in deze setting. We missen daardoor een mogelijkheid om te checken hoe het met de ander is en of een boodschap goed is overgekomen. En juist dat is zo belangrijk. Weet je of de ander jouw boodschap echt heeft begrepen? Nu we de non-verbale communicatie en de onderonsjes missen, moeten we daar expliciet naar vragen. Begrijp je wat ik bedoel? Heb ik het goed begrepen en bedoel je dat…? Wat betekent dat? Goed luisteren is belangrijker dan ooit. Luisteren zonder oordeel, zonder in te vullen wat de ander waarschijnlijk zal bedoelen. Stel vragen en nog meer vragen.


Check of je het bij het rechte eind hebt. Of het is zoals je denkt. Zoek elkaar op waar mogelijk, ook al zal dat vaak online zijn. Maak gebruik van dat wat wél kan. Check ook hoe het met de ander gaat, juist ook bij diegenen die stil zijn of met wie het ogenschijnlijk goed gaat. Vul ook dat niet in, maar vraag ernaar. Hoe gaat het met jou? Laat merken dat je elkaar waardeert.


In 2021 zal de situatie vooralsnog niet anders zijn. De lessen van corona nemen we daarom mee. Wij zullen er alles aan doen om de communicatie met jullie zo goed mogelijk te organiseren. Onze bijeenkomsten zullen zich voorlopig vooral online afspelen. De inrichting van onze nieuwe website zal eraan bijdragen dat het contact laagdrempeliger en directer wordt. En we blijven vragen stellen. Aan jullie, aan elkaar, onze partners, het ministerie en aan onszelf. Check, check en dubbelcheck. Om zeker te weten dat we begrijpen wat er speelt en daarmee aan de slag te gaan.


Mijn wens voor jullie is van gelijke strekking. Blijf alert, stel vragen, stel je oordeel uit en zoek elkaar op! En vooral: zie het kleine en geniet ervan!


Fijne feestdagen!

 


 

 

Carry Roozemond

Directeur-bestuurder van Ingrado. Ze schrijft regelmatig over wat haar aan het hart gaat bij het recht op onderwijs en ontwikkeling.


Ingrado nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul hieronder jouw naam en email adres in


We gebruiken de gegevens die je hierboven invult uitsluitend voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment afmelden. Bekijk onze privacyverklaring.